perjantai 20. helmikuuta 2009

Hiilihydraateista väännetään!


Vähähiilihydraattisen (VHH) ruokavalion puolesta on käynnissä kovaa keskustelua niin tieteentekijöiden parissa kuin arvon kansalaistemmekin  huulilla. Haluan tuoda esille muutamia näkökantoja, mistä asian tiimoilta on kyse. VHH ruokavalion puolesta puhuvat monet tutkimukset, joista nyt yhteen tulen viittaamaan.


Hiilihydraatit ja metabolinen syndrooma kulkevat käsi kädessä. Metabolinen syndrooma kuvaa indikaatioita, jotka herkistävät ja edesauttavat diabeteksen ja sydän- ja verisuonitautien syntyä. Näitä ovat korkea veren paastoglukoosi ja -insuliini, korkea plasman triglyseridiarvo, matala HDL-arvo ja korkea verenpaine. 


Kyseiset oireet ovat myös juuri ne, jotka vähenevät VHH:n ruokavalion myötä! Toisin sanoen hiilihydraattien (HH) runsas saanti aiheuttaa metabolisen syndrooman aiheuttavia oireita hyvin tarkasti.  Tämä Volek et. Feinmanin esitys on tehty 112 erillisen tutkimuksen pohjalta ja se on julkaistu Nutrition&Metabolism lehdessä 2005. Yhteenvetona tutkimuksesta on siis se, että insuliinin erityksen kontrollilla eli HH karsinnalla estetään metabolisen syndrooman syntyä.


Samaisessa tutkimuksessa todetaan myös se tosiasia, että HH painotteinen ruokavalio  ja sen myötä insuliinimetabolian kaaos todellakin aiheuttaa lihavuutta.


Tämä olkoon nyt yksi vilkaisu VHH:n ruokavalion puolesta puhumiselle. Tulen varmasti palaamaan vielä uudestaan asiaan EBN:ssä (EvidenceBasedNutrition).

1 kommentti:

  1. Näinhän se menee... Itseäni tulevana terkkarina ahdistaa se, että täytyy kaikesta huolimatta ohjata potilaita virallisten suositusten mukaisesti niin kauan kunnes ne muuttuvat, raivostuttavaa!

    VastaaPoista