keskiviikko 18. helmikuuta 2009

Kolesterolin ja solukalvon vaikutus elimistön tilaan

Solukalvo muodostuu pääosin fosfolipideistä (myös vähän

glykolipidejä), proteiineista ja kolesterolista. Aineiden läpäisevyyteen

ja solukalvon jäykkyyteen vaikuttaa sen sisältämä kolesterolimäärä,

lipidikoostumus ja lämpötila.


Lipidiprofiili määrää kalvon jäykkyyden. Tyydyttyneistä rasvahapoista

muodostuneet lipidit ovat suoraketjuisia ja tyydyttymättömistä

rasvahapoista muodostuneet ”vinoja”. Kolesteroli kiinnittyy näiden

tyydyttymättömien kylkeen jäykistäen ja tiivistäen solukalvoa (kts kuva).

Solukalvon jäykkyydestä eli kolesterolin määrästä, riippuu se, miten

aineet liikkuvat plasmasta solun sisään. 


Jos fosfolipidejä (tyydyttyneitä) on liikaa suhteessa kolesteroliin, tulee solukalvosta

liian läpäisevä ja solun sisään pääsee paljon happea ja mineraaleja (ja

myrkkyjä). Solulima muuttuu emäksiseksi hapesta ja vapaista

radikaaleista. Virtsanäyte näyttä hapanta, koska kudokset reagoivat

muuttuen happoisemmiksi, vaikka ongelma on päinvastainen.

Liikaa tyydyttyneitä rasvahappoja sisältävä ruokavalio siis rakentaa

solukalvoista löysiä ja helposti läpäiseviä, koska kolesteroli ei voi

sitoutua kiinni solukalvoon tyydyttyneiden rasvahappojen

molekyylimuodon vuoksi. Veressä nousee tästä syystä kolesteroliarvot.

Tätä epätasapainoa kutsutaan dysaerobiaksi.


Toisaalta liika kolesterolimolekyylipitoisuus solukalvossa päästää

vähän happea ja elektrolyyttejä sisään, ja energian tuotanto kärsii.

Anaerobia aiheuttaa maitohapon syntymistä tehden solun happamaksi.

Kudosten kompensointi antaa virtsanäytteestä emäksisyyttä vaikka

kyse on happo-ongelmasta. Paljon pelkästään tyydyttymättömiä

rasvoja sisältävä ruokavalio lisää siis kalvokolesterolituotantoa. Tätä

epätasapainoa kutsutaan anaerobiaksi.


Näiden kahden aineenvaihdunnan välillä on terveessä solussa (ja

ruokavaliossa) tasapaino ja solu nostaa tai laskee läpäisevyyttä eli

kolesterolin määrää ja fosfolipidien koostumusta valikoiden.


(Teksti on vapaasti muotoiltu Michael Crammin sivuilta)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti