torstai 19. helmikuuta 2009

Terveellisen ruokavalion perusta aikuisten oikeasti.


Ravitsemustutkijat Harvardin yliopistosta Julkisen terveyden sektorilta ovat julkaisseet terveellisen syömisen pyramidin, joka perustuu uusimpiin todisteisiin terveellisen ruokavalion koostumuksesta ja se korjaa vanhojen esitysten uskomukset ja viat.


(Linkki suomennetulle sivulle oikeasta ruokapyramidista)


Mihin vanha ruokaympyrä kaatuu? Ensinnäkin kaikki viljatuotteet ovat yhdessä sievässä kasassa ilman, että tehdään eroa täysjyväviljatuotteiden tai käsiteltyjen välillä. Valkoinen puhdistettu vehnäjauho ja riisi ovat pahimpia vaihtoehtoja ruokavalioksi, koska ne käyttäytyvät kuin sokeri. Nostavat siis verensokeria, rasittavat insuliinikoneistoa, altistavat diabetekselle ja sydäntaudeille ja antavat vain tyhjiä kaloreita.


Proteiinin lähteistä liha, kala, siipikarja, pavut ym. ovat myös kaikki samassa kasassa. Kuitenkin niillä on aivan erilaiset rasvaprofiilit ja yhdistämällä lähteet yhteen lokeroon, ylenkatsotaan kasvava näyttö siitä, että punaisen lihan korvaaminen vaaleaa lihaa, kalaa, papuja ja pähkinöitä yhdistävällä ruokavaliolla tarjoaa monia terveyttä edistäviä etuja.


Maitotuotteiden suosiminen osteoporoosin ehkäisijänä on myös asetettu tapetille puutteellisen näytön vuoksi. Lisäksi maitotuotteiden muista haitoista vaietaan tehokkaasti. Maitotuotteisiin tulen vielä palaamaan uudestaan myöhemmissä artikkeleissa.


Kuva: Copyright © 2008 Harvard University. For more information about The Healthy Eating Pyramid, please see The Nutrition Source, Department of Nutrition, Harvard School of Public Health, http://www.thenutritionsource.org, and Eat, Drink, and Be Healthy, by Walter C. Willett, M.D. and Patrick J. Skerrett (2005), Free Press/Simon & Schuster Inc.

5 kommenttia:

 1. Täällä ilmoittautuu toinenkin Walter Willett -fani. On hieman erikoista kun Suomesta löytyy professoritason vastustajia (esim. Kuopion yliopiston rehtori Matti Uusitupa) tälle Harvardin oikealle ruokakolmiolle.

  Tämäkään ei välttämättä tuo pysyvää terveyttä kaikille. Olisin tämän ruokavaliosuosituksen rinnalle ottamassa vähähiilihydraattisen ruokavalion (VHH). Mitä mieltä olet siitä? Mennäänkö VHH:ssa jo fanatismin puolelle? Löydätkö näyttöä VHH:n eduista ihmiselle?

  Terveisin,
  Christer Sundqvist
  biologi, ravintovalmentaja, FT

  VastaaPoista
 2. Kiitos Christer, olen itsekin päätymässä VHH:n puoleen, koska näyttöä siihen todellakin on! Aion ainakin omasta puolestani koostaa VHH:n puolesta puhuvan artikkelin, kunhan saan sen järkevästi jäsennettyä.

  Itse päädyin VHH:n jäljille insuliinia ja siihen liittyviä mekanismeja tutkittuani.

  Tommy Löwendahl
  KyAMK, Naprapatia

  VastaaPoista
 3. Tässä ruohonjuuritason kommenttia ja kokemusta: Ruokavalioni "ajautui" mukailemaan Harvardin pyramidia, kun kuutisen vuotta sitten lueskelin Zonesta ja muista, samankaltaisia makroravinnesuhteita edustavia ruokavalioita. Haastoin itseni kokeilemaan, ja havaitsin, että 30/40/30 suhteita noudattaessani olo ja vireystila paranivat maagisesti, vaikkei lähtötilanteessakaan ollut moitittavaa - mutta sitähän ei tiedäkään mistä jää paitsi, ennenkuin sen pääsee kokemaan. No, heivasin joka tapauksessa omalla kohdallani nämä nykyiset ravitsemussuositukset romukoppaan ja siirryin syömään Willetin pyramidin mukaisesti. Ihmettelen suuresti, että nykyään edelleen suositellaan virallisesti liki 60%E saatavaksi hiilihydraateista.

  Muutosta odotellessa.

  VastaaPoista
 4. Pitääkö paikkansa, että hiilihydraattien energia-osuuden pienentyessä ruokavaliossa, näläntuntemukset pysyvät paremmin kurissa?

  VastaaPoista
 5. Tässä jutussa tuli esille jaottelu täysjyväviljatuotteisiin ja käsiteltyihin. Olen itse yrittänyt pitkään miettiä ja selvitellä näiden tuotteiden hintaeroa. Nimittäin kaupassa täysjyvätuotteet poikkeuksetta maksavat aina enemmän kuin käsitellyt. En vaan tajua miten se voi olla mahdollista, koska oman järjen mukaan käsittely eli esimerkiksi viljan jyvän kuorien ja alkion poistaminen vaatii jonkinmoista tekniikkaa, minkä puolestaan pitäisi lisätä kustannuksia. Kun taas täysjyväviljalle ei tällaista käsittelyä tarvita, minkä tähden sen pitäisi olla halvempaa.

  Osaatko sanoa mihin tämä hintaero oikein perustuu?

  VastaaPoista